Omakuvamerkkien luetteloinnissa on kirjavuutta.
Norma luettelon on omasta mielestäni aika oikealla ladulla.
Merkit ovat virallisia postinjulkaisuja. Ei mikään erityisryhmänsä kun Lape luettelossa sen on luetteloitu.
Lisäksi Norma luettelossa on huomioitu erittäin tärkeä seikka, jokaisesta merkistä on A ja B versio. A versio postin virallinen julkaisu ja B versio asiakkaan tilaamat merkit. B versiossa on tilausnumero, mutta A versiosta se tietenkin puuttuu. Joistakin merkeistä on olemassa myös toinen painos, kiiltävä paperi (IIA, ei julkaistu; IIB).
Täydelliseen Suomi kokoelmaan pitäisi omakuvamerkeistä laittaa siis kaksi merkkiä, postin virallisen viereen joku jonkun teettämän omakuvamerkki. Lisäksi sijoittaa ne siihen kohtaa jossa ne ovat ilmestyneet.
Nyt uudessa Lape luettelossa on lisäksi sekoitettu postin viralliset sekä Postin painattamat postimerkinpäiville olevat merkit. Siis omasta mielestäni ollaan täysin väärällä ladulla. Nämä merkit kuuluvat B versioon, muutamana perustelu asialle: merkit eivät ole virallisessa julkaisuohjelmassa, eikä vuosilajitelmassa sekä tärkein arkeissa on tilausnumero.
Jos nämä merkit halutaan luetteloida, se olisi oma ryhmänsä virallisten julkaisujen jälkeen, esim. otsikolla ”näyttelymerkit” niin kuin Ahvenanmaalla.
On mielenkiintoista seurata mitä kansanväliset kansiosivujen sekä luetteloiden tekijät reagoivat asiaan.
Itse en näe mitään negatiivista omakuvamerkkien julkaisuissa, vaan ne ovat mukava lisämauste. Pitää vain hahmottaa ne kokonaisuuteen. Ja jos haluaa kerätä erilaisia asiakkaan painattamia omakuvamerkkejä, niin tiedostaa se että millään ei kaikkea voi saada. Itselläni on vasta noin 100 erilaista, julkaistu on tähän mennessä kymmeniä tuhansia erilaisia. Olen omaan pieneen kokoelmaan erittäin tyytyväinen.
::Pauli
maanantai 1. marraskuuta 2010
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti