tiistai 30. maaliskuuta 2010

Elämää rannikolla - Merellinen Pohjola

Yhteispohjoismaalaisessa Pohjola sarjassa tänä vuonna 2010 alkaa uusi kolmen julkaisun sarja. Sen teema on Merellinen Pohjola. Edellisen sarjan teema oli Myyttinen Pohjola. Tämän vuoden julkaisun yhteisaihe on Elämää rannikolla, jotka ilmestyi 24.3.
Merkit julkaistaan perinteisesti kahden vuoden välein (2010, 2012, 2014) pienoisarkeissa, jokunen posti julkaisee lisäksi merkkejä arkeissa. Pienoisarkeista julkaistaan myös näyttäväpakkaus, joka sisältää kaikki 8 postin julkaisut: Suomen, Ahvenanmaan, Ruotsin, Norjan, Tanskan, Islannin, Färsaarten ja Grönlannin.
Mainitsen seuraavaksi vähän Suomen ja Ahvenanmaan Postin julkaisuista ja niiden taustoista.


Suomen julkaisussa on kuvattu Merikeskus Vellamo, Puuvenekeskus ja museolaiva Tarmo. Pienoisarkin on suunnitellut Klaus Welp.
Merikeskus Vellamo sijaitsee satamakaupungin Kotkan vanhassa kantasatamassa. Rakennuksessa toimii Suomen merimuseo, Kymenlaakson museo ja Tietokeskus Vellamo. Merikeskus on uudisrakennus, joka avattiin yleisölle 11.7.2008. Ulkoasu on kuin valtava aalto ja julkisivut kimmeltää kuin merenpinta.


Ahvenanmaan julkaisussa on kuvattu Kobba klintar vanha luotsiasema kesäpäivänä. Merkin on suunnitellut Juha Pykäläinen.
Luotsiasema sijaitsee Maarianhaminan sisääntuloväylän varrella. Sen rakennustyöt aloitettiin Maarianhaminan kaupungin perustamisen yhteydessä vuonna 1861. Tarvittiin luotsiasema, jotta Maarianhaminaan saataisiin vilkas ja hyvin toimiva satama. Seuraavana vuonna Kobba klintarille rakennettiin luotsitupa. Luotsiaseman läheisyydessä sijaitsee Marhällanin majakka, joka oli yhtenä aiheena vuonna 2008 ilmestyneessä Ahvenanmaan postin majakka postimerkkivihkossa.


Lähteet: Suomen Posti, Ahvenmaan posti, Merikeskus Vellamo
::Pauli

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti