maanantai 1. marraskuuta 2010

Färsaaren automaattimerkkien erovaisuuksia


Färsaarilla aloitettiin vuonna 2008 julkaista automaattimerkkejä ”Franking labels”. Kyseiset merkit ovat rullassa olevia tarramerkkejä, jossa on neljä erilaista kuva aihetta. Merkkeihin tulostetaan haluttu taksa 6.00 DKK ylöspäin.
Merkit ovat ulkonäöllisesti aivan verrannollisia esim. Suomen viimeisiin automaatti merkkeihin PA-10: Tulikettu, Jouluporo ja yms.
Näistä Färsaaren merkeistä on havaittavissa aluspaperi eroja. Samalla kun aluspaperi on erilainen, niin merkeissäkin on pieniä erovaisuuksia. Kyseisen erilaisen version sarjassa merkit ovat leikattu erikohdasta eli ensimmäinen merkki on eri kuin aikaisemmin.
1. sarjassa on todella selvä ero havaittavissa. 2. sarjassa ero on hyvin pientä, mutta silmin havaittava. Mistä kyseinen ero johtuu, on hyvä kysymys. Onko versioita rajattomasti vai joku tietty määrä. Olisi voinut olettaa, että kokoerä olisi samaa painosta keskenään, koska merkkien painos ei voi olla Färsaaren kokoisella postilla mikään kovin iso. Jos vertailun vuoksi palaamme Suomen automaattimerkkeihin, niin PA-10 merkeistä minulla ei ole tiedossa selviä aluspaperi eroja.
Laajempaa vertailua on lähes mahdotonta tehdä, koska kyseistä materiaalia hyvin vähän tarjolla. Itse olen tässä vaiheessa laittanut syrjään molemmat versiot jotka olen havainnut, mutta myöhemmin jos versioita alkaa ilmenemään yli 3 niin mietin asiaa uudestaan.
Asian tekee mielenkiintoiseksi, että samoja automaattimerkkejä ”Franking labels” on myös käytössä Grönlannissa. Siellä on julkaistu vasta yksi sarja. Silloin kun merkit ilmestyivät, ostin muutaman sarjan. Minun pitäisi lähipäivinä saada muutama sarja lisää. Saa nähdä onko niissä eroja havaittavissa.

Toivonkin jos jollain on asiasta lisätietoa, niin lähettäisi sitä minulle.::Pauli

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti