keskiviikko 11. toukokuuta 2011

Suomen postin uusista julkaisuistaToukokuun 6. päivä ilmestyi neljä merkki julkaisu, yhteensä 15 merkkiä.

Muutama asia Suomen postin julkaisulinjasta. Vuodessa julkaistavien merkkien määrä voisi olla pari kymmentä merkkiä pienempi. Tänä vuonna määrä on yli 70, vertailun vuoksi Ahvenanmaalla määrä on alle 30. Onko siis postaalista tarvetta 70 eri postimerkille vuodessa?

Suurin osa julkaistuista postimerkeistä on mitä mielikuvituksellisen mallisia. Postimerkkien tunnusomainen piirre on hammastus sekä suorat muodot. En missään nimessä sano, että erikoiset merkit ovat huonosta. Mutta kun ne edustavat suurinta osaa julkaisuja sekä muodosta ei ole mihinkään vedetty rajaa. Esim. tämän vuoden ystävänpäivä merkit: pitkä oksa jossa on istuu toisessa päässä lintu.

Nyt toukokuussa julkaistiin varmaan ensimmäinen merkki maailmassa joka on kahdessa osassa, vielä se että toistaa osaa on melkein mahdotonta saada toisen kanssa kuorelle. Struven ketju, jossa merkki on suomen muotoinen ja Ahvenanmaa on siitä irrallinen osa.

Herää kysymys miten tavalliset postimerkkien käyttäjät pystyvät näitä desig merkkejä käyttämään. Usein näkee, että osa merkistä on leikattu pois tai ne ovat kuoren / kortin ulkopuolella. Isojen suorakaiteisten merkkien kohdallakin (joita julkaistiin ainakin 1990-luvulla), irrottaminen arkista taisi olla ongelmallista. Olen nähnyt useita käytettyjä merkkejä jotka ovat repeytyneet kahtia.


Lisäksi tuotevirheellisiä esiintyy jonkin verran, eli rasterointi ei ole tarpeeksi syvällä ja merkit eivät irtoa alustasta.

Lisäksi postimerkit ja niiden keräilijät pitäisi kulkea käsi kädessä. Näkisin kumpikin tarvitsee toisiaan. Herää vain kysymys, ketä nykyinen julkaisulinja palvelee?

Yhden asian nostaisin vielä esille. Lisäksi valtaosa merkeistä on tarraliimoitteellisia. Tarraliimoite on jo osoittautunut huonot puolensa, osa merkeistä tuhoutuu vuosien varrella. Lisäksi merkit eivät pysy kohteilla, esim. vuoden 2002 julkaisuista useat irtoavat kuorilta. Eikä tarvitse menne näin pitkälle, pienessä ajassakin liimoite voi huonossa tapauksessa levitä merkin ulkopuolelle.

Tästäkin huolimatta, hyvää kesää postimerkkeilyn parissa!

:Lähde: Suomen Posti
::Pauli

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti